Lekkernijen in olijfolie

De traditionele Italiaanse keuken is een seizoensgebonden keuken. De kwaliteit van voeding is immers uiterst belangrijk voor de smaak en het aroma van het bereidde gerecht. Voedsel op een natuurlijke wijze conserveren is reeds zeer lang een belangrijke praktijk in de Italiaanse keuken en daarbuiten. De noodzaak om bepaalde periodes zonder verse groenten te overbruggen, heeft aanleiding gegeven tot conserveringspraktijken die er niet alleen voor zorgden dat de ingrediënten niet bedierven, maar zelfs hun smaak verbeterden. Conservering in olijfolie is zo’n techniek die in de loop der tijd verfijnd is om de ingrediënten een steeds intensere en meer onderscheidende smaak te geven.

Deze conserveringsmethode, bekend als ‘sott’olio’ wat ‘onder de olie’ betekent, bewaart de meest delicate groenten in extravergine olijfolie.

Extravergine olijfolie is immers niet alleen een geschikt ingrediënt om te kruiden, het is ook een voortreffelijk natuurlijk bewaarmiddel dankzij zijn antiseptische eigenschappen. Olie, dankzij haar dichte structuur, beperkt het contact tussen lucht en ingrediënt en creëert zo een beschermend scherm dat bacteriën die zuurstof nodig hebben om te overleven buiten houdt. Door het gebruik van extravergine olijfolie (in plaats van een olie gemaakt door een verhittingsproces) brengt dit extra gezonde voordelen bij, én blijven de natuurlijke smaken van de groenten intact.

Olijfolie heeft geen enkele invloed op de vloeistoffen in het voedsel, en daarom verandert het conserveren in olijfolie de organoleptische structuur van de ingrediënten niet. In tegenstelling tot zout en suiker zorgt olijfolie ervoor dat de ingrediënten gehydrateerd blijven, terwijl hun textuur, smaak en aroma behouden blijven.

De gebruikte groenten worden op het hoogtepunt van hun rijpheid en smakelijkheid geoogst door de lokale boeren. De groenten worden dan gekookt in witte wijnazijn tot ze beetgaar zijn.

Daarna worden ze afgekoeld tot kamertemperatuur en overgoten met zout en een mengsel van kruiden zoals zwarte peper, chilipeper, knoflook enzoverder. Zodra de groenten de smaken hebben geabsorbeerd, worden ze verpakt in potten, en bedekt met fijne extravergine olijfolie.

Vervolgens wordt een speciale techniek gebruikt om het product te pasteuriseren om de integriteit van de extravergine olijfolie en de smaak van de groenten te behouden. Het eindresultaat is een heerlijke groente, geconserveerd in heerlijke extravergine olijfolie.

Sott’oli zijn heerlijk op een antipastischotel, maar ook als bijgerecht bij een heerlijke vis- of braadmaaltijd. Olijf- of artisjoktapenades zijn perfect bovenop geroosterd brood zoals een bruschetta.  Minder traditioneel, maar net zo lekker, is het gebruik van de sott’olio groenten in salades, waarbij de olijfolie wordt gebruikt om een heerlijke dressing te maken.

Voor de sott’olio producten, de crèmes en tapenades gemaakt met olijfolie, heb ik enkel de beste producenten weerhouden die werken met traditie en innovatie, en vooral met eerlijke lokale producten. Alles om een perfect ingrediënt aan jou te bezorgen!

Ontdek heerlijke producten van:

  • Quattrociocchi

Ontdek heerlijke producten van:

  • Chiodo

Ontdek heerlijke producten van:

  • Maddalena

Geïnteresseerd in deze producten voor jouw winkel?

Contacteer mij via mail, Whatsapp of gsm. Of boek onmiddellijk een telefonisch contactmoment!