Santa Caterina
“Het proeven van onze producten is een reis door de tijd, opgeroepen door beelden en sensaties die de eeuwen omspannen en in de toekomst zullen blijven bestaan.”
Familie Guerzoni
Het verhaal van de familie Guerzoni begint met grootvader Arduino en grootmoeder Zina. Na vele jaren op het platteland van de laagvlakte van Modena te hebben gewerkt, slaagden zij erin met hun spaargeld een oude boerderij te kopen, omringd door wijngaarden. Hun zoon Felice samen met zijn vrouw Iride (Lorenzo’s ouders) begonnen met de geleidelijke omschakeling van de wijngaarden naar biologische en biodynamische landbouwmethoden. Hun diepe respect voor de natuur en liefde voor hun werk maakten het mogelijk alle moeilijkheden te overwinnen. In het begin van de jaren tachtig, toen biologische certificering nog niet bestond in Italië, voldeed hun boerderij reeds aan de specificaties van een Duits controleorgaan (Demeter) dat nu over de hele wereld is verspreid. In dezelfde jaren werd begonnen met de productie van de traditionele balsamico-azijn van Modena.
Tot op heden is Guerzoni de enige azijn- en balsamicoproducent ter wereld die biologisch en biodynamisch gecertificeerd is. En daar zijn ze terecht trots op.
Vandaag zet Lorenzo de familietraditie voort: van zijn moeder Iride leerde hij zich onder de mensen te begeven om zo’n uniek verhaal te vertellen; van zijn vader Felice de liefde voor het land en de vreugde om de druiven te zien groeien en rijpen. De manier waarop is in de loop der jaren met een indrukwekkende snelheid veranderd. Maar innovatie betekent niet verstoring, en alleen wie duidelijk is over de waarden die eraan ten grondslag liggen, kan sterke wortels en een duidelijke visie op de toekomst hebben.
Hun missie, onveranderd, is om producten te maken die trouw zijn aan de traditie, met de bedoeling om aan iedereen de smaak van het verleden en de geest van zijn grootouders over te brengen, die de natuur niet naar hun hand zetten met chemische producten of invasieve technieken, maar ernaar luisterden en zich erdoor lieten leiden. De ware aard van biologisch (en biodynamisch landbouwen).
Santa Caterina was een kleine azijnfabriek van Traditionele Balsamico Azijn van Modena DOP die nog steeds de naam draagt van de heilige Catharina, de beschermheilige aan wie de dorpelingen hun hoop en vreugde toevertrouwen.
Het verhaal zit deels in de flessen met gerijpte azijnen die uitsluitend worden gemaakt van typische druiven zoals Lambrusco en Trebbiano. Het acetificatieproces is volkomen natuurlijk, zonder enige kunstgrepen, alleen beheerst door tijd en natuur. De door hun (Guerzoni) aangeboden producten, wijnazijnen, balsamico-azijnen en specerijen, verrijken heerlijke gerechten in restaurants en bij liefhebbers, steeds vanuit dit kleine stadje in het hart van de Emiliaanse vlakte.
Het proeven van hun producten is een reis door de tijd, opgeroepen door beelden en sensaties die de eeuwen doorkruisen en ook in de toekomst zullen blijven bestaan.