Saline Culcasi2023-01-26T09:45:35+00:00

Saline Culcasi

“Waar natuur en mensenwerk elkaar ontmoeten”

Familie Culcasi

Reeds meer dan een eeuw is de familie Culcasi de familie van het zeezout. Al vier generaties lang leven in Trapani, gelegen in westelijk Sicilië, de eeuwenoude tradities van de oude zoutmijnwerkers voort. Salina Culcasi, onlosmakelijk verbonden met het gebied van de zoutpannen van Trapani, produceert en verkoopt zeezout met respect voor de traditionele gebruiken en rituelen. Dit kostbare geschenk van de zee wordt gecultiveerd en geoogst in het reservaat van de zoutpannen van Trapani, een WWF-gebied en Fondo per l’Ambiente Italiano kerngebied.

De winning van zeezout in Trapani vindt plaats op een van de mooiste plekken van Sicilië, soms betoverend, de natuurlijke habitat van de opvallende roze flamingo’s en talrijke andere soorten watervogels. Vijvers en kleine windmolens wisselen elkaar af met de achtergrond van de zee die opgaat in de lucht. Er hangt een zweem van magie en alles krijgt schilderachtige contouren: absoluut de moeite waard om dit te bezoeken, vooral bij zonsondergang.

Deze unieke plek, met naar blauw neigende, soms witte, maar ook rode kleuren, is een verzameling van dunne stroken land en grote watervlaktes. Met stapels zout van verblindende witheid in het volle zonlicht, een decor van een geschiedenis van werk en respect voor door de tijd overgeleverde gebruiken. Met in de nabijheid een stad Trapani die trots is op haar grondgebied, geschiedenis en zoutcultuur.

De familie verwerkt zeezout met respect voor natuur en traditie. Met strengheid, maar zonder forceren of excessen. De natuur haar gang. Dit is hoe echte Siciliaanse excellentie wordt geboren, zowel eten als welzijn.

Een belangrijk deel van hun activiteiten wordt gewijd aan de bereiding van het kostbare, ambachtelijk gearomatiseerd zout. Zij produceren en verpakken het volgens de oude tradities van hun grondgebied die van generatie op generatie zijn overgeleverd, en voegen kruiden en aroma’s toe die zij rigoureus met de hand extraheren uit karakteristieke Siciliaanse producten.

Geen kant-en-klare bereidingen, zij zijn het die met hun eigen handen elke citrusvrucht schillen en verwerken. Doorslaggevend is de droogfase bij lage temperatuur, waardoor de essentiële oliën die de schil bevat, behouden blijven. Met dit product kan je gerechten op smaak brengen, salades, vis, vlees en bouillons kruiden.

Een apart hoofdstuk verdient de kruiden en aroma’s die we met uitsluitend Siciliaanse kruiden bereiden. Ze zijn afkomstig van een klein biologisch bedrijf in hun streek dat ze vakkundig verwerkt, waardoor zij de ambachtelijke kwaliteit van hun gezonde producten kunnen garanderen: het is net als bij zelfgemaakt smaakzout. Zo geef je extra smaak aan je gerechten en maak je indruk op je vrienden en familie aan tafel.

Ontdek hun (gearomatiseerd) fior di sale!

Een selectie van producten van deze producent

Fior di Sale ai 4 pepi

Fior di Sale uit de Siciliaanse zoutpannen van Trapani. Verrijkt met 4 pepers (pepe rosa, verde, nero en bianco), een perfecte smaakmaker in de keuken en bij gebruik van olijfolie!

Fior di Sale

Fior di Sale uit de Siciliaanse zoutpannen van Trapani. 100% puur en onbewerkt natuurlijk product. Vooral gebruikt op kant-en-klare gerechten, als een perfecte begeleider van onze olijfoliën. Ook als zuinig gebruikte afsmaker bij olijfolie en brood is dit perfect!

Geïnteresseerd in deze producten voor jouw winkel?

Contacteer mij via mail, Whatsapp of gsm. Of boek onmiddellijk een telefonisch contactmoment!

Go to Top